Arie van Lienen
leraar diatonische harmonica
Kijk ook bij:
De Accordeonspecialist
Arie van Lienen, leraar diatonische harmonica
Tijdens mijn studie aan de muziekpedagogische academie ben ik me bezig gaan houden met volksdansbegeleiding op de accordeon. Sindsdien ben ik actief in de volksmuziek.
Al snel leerde ik de diatonische harmonica (trekharmonica ) kennen. Ik kocht er één bij de plaatselijke muziekhandel en na een half uurtje prutsen speelde ik mijn eerste nummer.

Dat was halverwege de jaren zeventig, toen was het instrument nog niet zo bekend als nu. De trekharmonica heeft sindsdien een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en is nu in diverse muziekgenres een populair instrument geworden.

Inmiddels zijn er sinds dat eerste half uurtje spelen dertig jaar verstreken waarin ik me actief ben blijven bezighouden met de trekharmonica. Sinds 1996 speel ik in het trio "Pot, Van Lienen en Baumgarten. We hebben twee Cd's uitgebracht, "Nectar" en "Speeldoosje", die zeer goed zijn ontvangen en we treden regelmatig op door heel Nederland.
Zo heb ik door de jaren heen veel kennis en ervaring opgedaan en dat wil ik graag doorgeven aan anderen.

Mijn doelstelling tijdens het lesgeven is om spelers die al enige ervaring hebben te begeleiden bij hun technische en muzikale ontwikkeling, eventueel muziektheoretisch onderbouwd. Ik probeer in mijn lessen de nadruk te leggen op spelen met gevoel en besteed veel aandacht aan zaken als dynamiek ( hard, zacht ), articulatie (staccato, legato), frasering (het vormen van muzikale zinnen), vertragen en versnellen . Ik maak voornamelijk gebruik van eigen composities en/of bewerkingen in notenschrift voorzien van cijfernotatie.

Naast privé-lessen geef ik regelmatig workshops "samenspel" aan groepen. In deze workshops ligt de nadruk niet zozeer op het aanleren van nummers, maar op het leren luisteren naar elkaar en naar jezelf, een absolute voorwaarde voor samenspelen! Bij dit alles draait het vooral om liefde en respect voor de muziek!

Spreekt mijn benadering je aan? Neem dan gerust contact op.

Samenspel op Château la Noue le Coq in de Franse Ardennen.